MŰISZ Iskolaszövetkezet

Kollégium? Albérlet? Költözés? Tanácsok az új élethez!

2017. július 18. 13:49 - MŰISZ Diákmunka

A szeptember a diákok életében a változás hónapja: új évfolyam, új osztály, netán új iskola... A friss egyetemistáknál pedig sokszor egyenesen egy új élet kezdetét jelenti. A legtöbben ilyenkor költöznek el otthonról kollégiumba, albérletbe vagy saját lakásba. Akárhogy is legyen, ez egy nehéz időszak  - közeledve a nyár végi hajrához, most a lakhatási döntésekhez adunk tippeket. 

Albérlet vagy kollégium?

Nos, egyetemi kollégiumba eleve csak akkor tudsz bekerülni, ha a szociális helyzeted alapján jogosult vagy rá. Ilyenkor leginkább a suli és a lakóhelyed közti távolság, a család havi jövedelme, illetve a családi helyzet (sok testvér, elvált szülők stb.) a döntő, hiszen ebből látszik, mennyire vagy rászorulva a kedvező árú kollégiumra. De ez nem annyira szigorú rendszer, mint ahogy hangzik, általában bőven jut férőhely olyanoknak is, akik egyébként egy albérletet is ki tudnának fizetni.

Tehát azt, hogy ki megy kollégiumba és ki albérletbe, sokszor az otthoni helyzet dönti el, de ezen felül még számos más tényezőt fontolóra kell venned, amikor nyáron a kettő közül próbálsz választani. Íme néhány segítő kérdés:

Lesznek ismerőseid az új városban?

Ha több ismerősöddel is ugyanarra az egyetemre mentek, és szeretnél megszokott arcokat is az új életedbe, érdemes velük összeállni, és közösen keresni albérletet. Azonban ha minden lehetőséget ki akarsz használni arra, hogy új ismeretségeket köss, és minél több emberrel megismerkedj, irány a kollégium!

Ez különösen érvényes akkor, ha egyedül vágsz neki egy új iskolának és városnak, mert a kollégiumban, ahol rajtad kívül több száz diák van hasonló cipőben, sosem fogod magad egyedül érezni, és mindig lesz segítséged mindenben. 

Sok időt akarsz tölteni az egyetem közelében?

Vannak, akik úgy kezelik az egyetem miatti költözést, mint egy új élet kezdetét, és vannak, akik csak egy átmeneti időszakként gondolnak rá, amely során bizonyos időt más városban kell tölteniük.

Ha szeretnél teljesen belefolyni az új város pezsgésébe, és otthont teremteni azon a helyen, érdemes az albérletre voksolni, viszont ha úgy tervezed, hogy nem akarsz elszakadni az addigi lakhelyedtől, és minden hétvégén, szünetben és ünnepnapon haza fogsz menni, érdemes a lakhatásra minél kevesebbet költeni, tehát kollégiumot igényelni. 

Könnyen alkalmazkodó típus vagy?

Az albérletben a legtöbb esetben saját szobád lesz, a kollégiumban viszont több emberrel kell majd osztoznod egy szobán, így ha kényes vagy a személyes teredre, és megvisel, ha sokáig nem vagy egyedül egy légtérben, lehet, inkább az albérlet a neked való.

Ugyanakkor a kollégium pont jó arra is, hogy változtass ezen: ha szeretnél megtanulni alkalmazkodóbb lenni, és fejleszteni a szociális képességeidet, lépj ki a komfortzónából, és jelentkezz koliba! Persze, nem mondjuk, hogy könnyű lesz, hiszen mindenki más szokásokkal, habitussal és bioritmussal érkezik meg, de pont az a szép az együttlakásban, ahogyan szép lassan összecsiszolódtok, és megtanultok együtt élni másokkal. 

Menjek vagy maradjak?

Örök kérdés a "Mikor költözzek el otthonról?" azoknál, akiknek nem kell várost váltaniuk új suli miatt, ezért külső hatás nem készteti őket arra, hogy elkezdjék az önálló életüket. Előbb-utóbb azonban eljön az idő, amikor ez megváltozik, és beköszönt az úgynevezett felnőtt lét. Na, de mégis mikor legyen ez? Ehhez is van néhány segítő kérdésünk!

Önálló vagy?

Tudsz főzni? Perceken belül meg tudod fejteni bármelyik mosógép beindítását? Nem okoz összeállítani egy heti bevásárlólistát? Ha igen, akkor azért, ha nem, akkor azért érdemes fontolóra venni az önállósodást! Valószínűleg ez is olyan, mint az úszás, úgy tanulod meg a leggyorsabban, ha egyből bedobnak a mély vízbe.

Teljesen új világ nyílik meg, amikor egy komplett, saját háztartást kapsz a kezedbe. Bele kell szőnöd azt ezentúl a napjaidba, hogy mosogass, moss, teregess és söpörj, illetve rá kell majd jönnöd, hogy az "elfogyott a pénzem" már nem azt jelenti, hogy "csak azt tudom enni, amit a hűtőben találok", hanem tényleg azt, hogy konkrétan nincs egy vasad se, és anyu kosztja és pénztárcája nem lesz ott mint örökös védőfal. Oké, ez kicsit ijesztően hangzik, de van ebben valami nagyon izgalmas, és később ezekből a bukdácsolásokból és saját bőrön való megtapasztalásból születnek a legjobb fiatalkori sztorik. 

Ragaszkodsz a szüleidhez?

Sajnos sokan vannak, akikben ennyi év után sem indul el a szülőktől való elrugaszkodás természetes folyamata - na, nekik tanácsos minél előbb rásegíteni erre egy jól időzített költözéssel. Persze sokszor ez nem ilyen egyszerű, hiszen vannak, akik csak az egyik szülőjükkel élnek, és másfajta az összetartozás érzete, vagy segíteni kell a szülőknek, de átlagos esetben egyetem körül azért már nem baj, ha hiányérzet nélkül le tudsz feküdni az esti kakaó és a közös vacsora nélkül is. 

Mennyi pénzből gazdálkodsz?

Igen, beszélhetünk itt mindenféle egyéni körülményről, de be kell látnunk: ez is egy olyan eset, ahol legtöbbször a pénz dönt helyettünk. Ha a távolság nem késztet arra, hogy elköltözz máshova, sokszor nonszensznek tűnik kiadni havi 40-50 ezer forintot csak azért, hogy néhány kerülettel arrébb költözz a szüleidtől. Pláne hogy a legtöbb család ezt nem is tudja vállalni anyagilag, az ösztöndíjak pedig aligha fedezik egy ember havi összkiadását. De ne aggódj, erre is van megoldás.

Ha muszáj suli miatt költöznöd, vagy pedig végre elkezdenéd az önálló életedet, van egy javaslatunk: nézz szét munkalehetőségeink között, jelentkezz diákmunkára, majd pedig próbáld ki a korábban összegyűjtött spórolási tippjeinket! ;) Sok sikert kívánunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muiszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2412671705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása