MŰISZ Iskolaszövetkezet

Ezt figyeld! Összegyűjtöttük a legjobb spórolási trükköket!

2017. július 04. 14:21 - MŰISZ Diákmunka

"A pénzkeresés csak az első lépés, azt bizony meg is kell valahogy tartani..." Mondják sokszor az idősebbek a frissen munkába állt diákoknak. Nos, akármennyire is fáj kimondani, van benne igazság: a pénzre vigyázni kell, és be kell osztani, ez pedig odafigyelést igényel. De ne aggódj, összegyűjtöttünk Nektek néhány trükköt, amikkel gyerekjáték lesz a pénzzel való gazdálkodás és a spórolás. Hagyd a malacperselyt, és próbáld ki az igazán hatásos tippeket!

1. Írj listát!

Folyamatosan ezernyi dolog lebeg a szemünk előtt, amit szeretnénk megvásárolni, lehetőleg minél hamarabb. Új farmer, hangszórók, fodrász, repülőjegy... A mindennapi vágyakból azonban úgy lesz a leggyorsabban valóság, ha listát írsz. Ülj le egyik este, és írj össze egy lapra az összes dolgot, amit meg akarsz venni mostanában!

Miután leírtál mindent, rangsorold a tételeket, és állíts fel egy fontossági sorrendet, hogy mit mikor akarsz megvenni. Ha megvan az első helyezett, csak arra gondolj spóroláskor; arra az egy konkrét dologra, ne pedig arra, hogy "hmm, jó lenne ez is, meg az is, de jaj, ez olyan sok minden, úgyse lesz rájuk pénzem, inkább hagyjuk is...". Ha egyszerre csak egyetlen, elérhető és kézzel fogható cél lebeg a szemed előtt, sokkal könnyebb lesz spórolni. 

2. Vezesd a kiadásaidat!

Ha nem érted, miért van az, hogy, nem költesz sokat semmi extrára, mégis elfogy a pénzed már hónap vége előtt, csapj fel nyomozónak, és 1 hónapig vezesd egy füzetben MINDEN kiadásodat - az automatás kávétól kezdve a nagybevásárlás végösszegéig! Ha minden lépést nyomon követsz, hamar rájössz, hogy azok a kis tételek, amik amúgy fel sem tűnnek (random sajtburger sörözés után, tavaly elkeverted a naptejet, ezért idén újat kell venni stb.), összeadódnak, és sok plusszal terhelik a büdzsét. Ha rajtakapod magad ezeken az apró, pillanatnyi költekezéseken, a következő hónapban már tudod, mikor és mire figyelj oda!

3. Tervezz előre!

Elébe mehetsz a "alig vásárolok, még sincs pénzem" problémának, ha már hónap elején hetekre lebontva megtervezed, mire fogsz költeni - és tartod is magad ehhez. Oszd a költségvetést több részre: szentelj külön részt a mindennapos dolgoknak (élelmiszer, tisztálkodás stb.), a kötelező kiadásoknak (BKK bérlet, ha külön élsz: albérlet/kollégiumi díj, rezsi), illetve hagyj egy bizonyos összeget pluszba, amit arra költhetsz, amire akarsz. 

Ez azért is jó, mert a mindennapi dolgoknál sok dologgal tudsz kalkulálni. Például, ha előre tudod, mit tervezel főzni, láthatod azt is, hogy abból az ételből hány napra/étkezésre elegendő adag jön majd ki. Így pedig látod azt is előre, mikor tudsz esetleg otthonról kaját vinni munkába vagy suliba, ami szintén spórolást jelent. Ami fontos: mindig hagyj magadnak havi 1-2 napot az elcsábulásra, amikor megjutalmazod a szorgos, spórolós önmagad valami aprósággal, például egy drágább ebéddel.

 

4. Az aprópénzes kihívás

Hallottál már az aprópénzes kihívásról? A lényege, hogy kijelölöd valamelyik pénzérmét (általában az 50-est vagy a 100-ast szokták), és onnantól kezdve, ha bármikor, bármilyen módon olyan érme jut a birtokodba, azt bedobod egy perselybe. Egyesével fel se tűnik, hogy naponta egy-két darab ötvenes vagy százas eltűnik a pénztárcádból, de gondolj bele, ha átlagosan csak napi 1 százast félreraksz, az havi szinten plusz 3000 forint megtakarítás úgy, hogy tulajdonképpen észre sem vetted, hogy hiányzik a költségvetésből!

5. Az 52 hetes kihívás

Ez tulajdonképpen az aprópénzes kihívás, csak kifordítva. Itt az a lényeg, hogy egy előre meghatározott összeget 52 héten, vagyis egy éven át minden félreteszel, és úgy alkotod meg a havi költségvetést, hogy ezt a pénzt már nem kalkulálod bele. Fontos, hogy csakis akkora pénzösszeget határozz meg spóroláshoz, amit a legkisebb mértékben sem teher félrerakni, ugyanis ha nagyobbat vállalsz, mint amennyi kényelmes lenne, nagyon könnyű megtörni, és félbehagyni a kihívást. 

Nem muszáj egyébként 52 hétre előre tervezni, lehet csak fél évre, ami 26 hét, vagy akár kevesebbre/többre is. Emellett pedig dobálhatsz bele egyéb megspórolt összegeket is, például ha egyik reggel megállod, hogy munkába menet vegyél egy péksütit vagy kávét, annak az árát ne hagyd simán a pénztárcádban, hanem rögtön tedd azt is a tartalékhoz. Ez az egyik legrégebbi praktika, generációk óta spórolnak így emberek. 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://muiszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3312640231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2017.07.05. 12:00:16

Én az alábbiakat is javasolnám, ha meg vagy szorulva:

- add el a fölösleges holmijaidat. Nézz szét otthon, ne legyél szentimentális és ne ragaszkodj semmihez, add el

- vállalj plusz munkát, alkalmit. Tervezd meg a heti, havi beosztásod, nézd meg, hogy ráérsz-e szombat este és menj el mondjuk pohárszedőnek egy szórakozóhelyre. Kapsz 5-7000 forintot, dolgozol, bulizol, pénzed is lesz.

- főzz magadra nagyobb tételben. Resztelt májat rizzsel vagy krumplival 1000 forintból ki lehet hozni, hogy 2 napig edd. A paprikás krumpli fajlagosan még olcsóbb. Csinálsz egy-egy nagyobb adagot, kiporciózod és elrakod a fagyasztóba, aztán mindig elő tudsz venni. Nem kell hulladék kaján élni vagy májkrémes zsömlén, mégiscsak főtt ételt eszel.

- nézd meg a boltokban a fajlagosan olcsóbb termékeket, hogy kiló árra melyik éri meg jobban. Meglepődsz, de sokszor nem a legalja minőség a legolcsóbb!

- és SOHA ne vegyél fel hitelt csak azért, hogy a mindennapi dolgaidat

- a legfontosabb: KERESS ÚJ MUNKÁT. Lehet, hogy rosszul fizet, nem is vagy motivált, kiégtél, nem haladsz előre, nincs kihívás, nincs megbecsülés. Mivel nincs pénzed szórakozni, maradj otthon és keress új munkát.

Egy másik blogon hasonló témában posztoltak ma, csak itt ennek legalább van értelme is. :) Az ottaninak nem sok.

Mr. Waszabi 2017.07.05. 15:38:38

Ez az aprópénzes trükk még jó is lehet akár. Mondjuk 1000-es, 2000-es címlettel. Ha például 9 ezret vagy 19 ezret veszek ki az ATM-ből, akkor 4 ezret kapásból bedobok a befőttes üvegbe. Tényleg működhet :)

Lovrin 2017.07.05. 18:12:02

Aki ért a spóroláshoz az nem ért a pénzhez.

Burgermeister 2017.07.06. 05:19:50

Jó tippek!
De alapvetően az otthonról hozott minták, nevelés fog sikert hozni!

weirdo 2017.07.08. 20:27:52

"Vezesd egy füzetben": Ember, 2017 van:)
süti beállítások módosítása